Altevita Pestrec mariánsky – plod drvený (jemný) 1kg

Altevita Pestrec mariánsky – plod drvený (jemný) 1kg

Altevita Pestrec mariánsky – plod drvený (jemný) 1kg

  • Výrobca: ALTEVITA
  • Kód produktu: OR88
  • Dostupnosť: Skladom
  • 9,95€

V tomto popise vám povieme všetko, čo by ste o Pestreci mali vedieť.

Začnime biológiou. Pestrec mariánsky je rastlina patriaca do čeľade astrovité, jeho latinský názov je Silybum marianum. Navonok vyzerá veľmi podobe ako bodliak. Dorastá do výšky 60 – 150 centimetrov a jedná sa o jednoročnú alebo dvojročnú rastlinu, teda kvitne buď každý, alebo každý druhý rok. Pestrec mariánsky pochádza z oblasti Stredomoria, Ázie a vo voľnej prírode sa s ním môžete stretnúť aj na Kanárskych ostrovoch. Napriek tomu, že na prvý pohľad pochádza z relatívne exotických krajín, v skutočnosti vôbec nie je náročný na podmienky. Vedeli ste, že vypestovať ho môžete bez problémov aj na Slovensku?

Vedecky dokázané účinky

Pozitívne účinky Pestreca na ľudský organizmus si všimli už dávni ľudoví liečitelia. Postupom času sa touto rastlinou začala zaoberať veda, ktorá v listoch, kvetoch, ale najmä tvrdých plodoch Pestreca objavila cenné látky vhodné na podporu rozličných orgánov ľudského tela. Predstavme si aspoň niektoré z nich.

Flavolignany a Silymarín

Najmä kvôli vysokému obsahu týchto dvoch látok je Pestrec tak významný pre medicínu a liečiteľstvo. Flavolignany a Silymarín sú totiž dôležité pre správne fungovanie pečene. Pečeň ich využíva na elimináciu toxínov a jedov, zároveň prispievajú k regenerácii poškodených buniek pečene a ochraňujú ich pred pôsobením nežiadúcich látok.

Pečeň je každodenne zaťažovaná a bez týchto látok nedokáže dobre plniť svoju funkciu. Toxíny sa následne v tele ukladajú a spôsobujú vážne problémy. Pečeň je potrebné podporovať a regenerovať preventívne, no zvýšený príjem Flavolignanov a Silymarínu je dôležitý špeciálne pri rôznych otravách tela, či už hubami, alkoholom, alebo toxínmi z jedla. Pri otravách musí pečeň bežať na plný výkon, aby si s nežiadúcimi látkami poradila. Pestrec už dávni ľudoví liečitelia využívali ako „protijed“ po rôznych otravách. Jeho účinok je cenený dodnes, Pestrec je nosnou zložkou mnohých liekov dostupných v lekárňach, a to aj na prepis.

Okrem regenerácie pečene tieto zložky napomáhajú aj správnemu fungovaniu, detoxikácii a regenerácii zvyšku tráviacej sústavy, najmä žalúdku a žlčníka. Pestrec sa často používa aj na zmiernenie nevoľnosti.

Aminokyseliny a mastné kyseliny

Aminokyseliny sú dôležitým antioxidantom, teda slúžia na zabraňovanie oxidačnému stresu buniek a napomáhajú ich rýchlej regenerácii. Oxidačnému stresu sú bunky vystavované najmä pri zápaloch a vírusových ochoreniach, Pestrec tak urýchli liečbu rôznych ochorení a slúži ako dobrá prevencia.

Mastné kyseliny sa zas vyznačujú tým, že sú najzdravším typom tukov. Pestrec obsahuje viacero druhov mastných kyselín, z najúčinnejších spomenieme napríklad kyselinu linolovú. Tá má unikátnu vlastnosť – spomaľuje starnutie organizmu. Za starnutie totiž môžu voľné radikály, ktoré sa postupne rozširujú do celého tela. Kyselina linolová dokáže tieto voľné radikály eliminovať, a tak aj spomaľovať proces starnutia.

Flavonoidy

Tie sú…

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je preložené!