Začnime biológiou. Pestrec mariánsky je rastlina patriaca do čeľade astrovité, jeho latinský názov je Silybum marianum. Navonok vyzerá veľmi podobe ako bodliak. Dorastá do výšky 60 – 150 centimetrov a jedná sa o jednoročnú alebo dvojročnú rastlinu, teda kvitne buď každý, alebo každý druhý rok. Pestrec mariánsky pochádza z oblasti Stredomoria, Ázie a vo voľnej prírode sa s ním môžete stretnúť aj na Kanárskych ostrovoch. Napriek tomu, že na prvý pohľad pochádza z relatívne exotických krajín, v skutočnosti vôbec nie je náročný na podmienky. Vedeli ste, že vypestovať ho môžete bez problémov aj na Slovensku?
Altevita Pestrec mariánsky – plod drvený (jemný) 300g
Altevita Pestrec mariánsky – plod drvený (jemný) 300g
- Výrobca: ALTEVITA
- Kód produktu: OR07
- Dostupnosť: Skladom
-
4,99€
V tomto popise vám povieme všetko, čo by ste o Pestreci mali vedieť.
Vedecky dokázané účinky
Pozitívne účinky Pestreca na ľudský organizmus si všimli už dávni ľudoví liečitelia. Postupom času sa touto rastlinou začala zaoberať veda, ktorá v listoch, kvetoch, ale najmä tvrdých plodoch Pestreca objavila cenné látky vhodné na podporu rozličných orgánov ľudského tela. Predstavme si aspoň niektoré z nich.
Flavolignany a Silymarín
Najmä kvôli vysokému obsahu týchto dvoch látok je Pestrec tak významný pre medicínu a liečiteľstvo. Flavolignany a Silymarín sú totiž dôležité pre správne fungovanie pečene. Pečeň ich využíva na elimináciu toxínov a jedov, zároveň prispievajú k regenerácii poškodených buniek pečene a ochraňujú ich pred pôsobením nežiadúcich látok.
Pečeň je každodenne zaťažovaná a bez týchto látok nedokáže dobre plniť svoju funkciu. Toxíny sa následne v tele ukladajú a spôsobujú vážne problémy. Pečeň je potrebné podporovať a regenerovať preventívne, no zvýšený príjem Flavolignanov a Silymarínu je dôležitý špeciálne pri rôznych otravách tela, či už hubami, alkoholom, alebo toxínmi z jedla. Pri otravách musí pečeň bežať na plný výkon, aby si s nežiadúcimi látkami poradila. Pestrec už dávni ľudoví liečitelia využívali ako „protijed“ po rôznych otravách. Jeho účinok je cenený dodnes, Pestrec je nosnou zložkou mnohých liekov dostupných v lekárňach, a to aj na prepis.
Okrem regenerácie pečene tieto zložky napomáhajú aj správnemu fungovaniu, detoxikácii a regenerácii zvyšku tráviacej sústavy, najmä žalúdku a žlčníka. Pestrec sa často používa aj na zmiernenie nevoľnosti.
Aminokyseliny a mastné kyseliny
Aminokyseliny sú dôležitým antioxidantom, teda slúžia na zabraňovanie oxidačnému stresu buniek a napomáhajú ich rýchlej regenerácii. Oxidačnému stresu sú bunky vystavované najmä pri zápaloch a vírusových ochoreniach, Pestrec tak urýchli liečbu rôznych ochorení a slúži ako dobrá prevencia.
Mastné kyseliny sa zas vyznačujú tým, že sú najzdravším typom tukov. Pestrec obsahuje viacero druhov mastných kyselín, z najúčinnejších spomenieme napríklad kyselinu linolovú. Tá má unikátnu vlastnosť – spomaľuje starnutie organizmu. Za starnutie totiž môžu voľné radikály, ktoré sa postupne rozširujú do celého tela. Kyselina linolová dokáže tieto voľné radikály eliminovať, a tak aj spomaľovať proces starnutia.
Flavonoidy
Tie sú…